Άτομα που στοχεύουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση μπορεί να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν το κρέας με πρωτεΐνη Quorn, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο Northumbria, Newcastle, που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Nutritionυποδηλώνει ότι τα άτομα που στοχεύουν να μειώσουν τη χοληστερόλη τους και να χάσουν το λίπος στη μέση μπορεί να ωφεληθούν από την αντικατάσταση του κρέατος με την πρωτεΐνη Quorn.
Μέσα σε διάστημα μόλις δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν Quorn – μια δημοφιλή εναλλακτική λύση κρέατος που προέρχεται από μυκοπρωτεΐνη – παρουσίασαν αξιοσημείωτη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης κατά 12% και της ολικής χοληστερόλης κατά 7%. Αυτά τα ίδια άτομα παρατήρησαν επίσης μια μέση μείωση σχεδόν 1 cm (0,95 cm) στην περίμετρο της μέσης σε σύγκριση με τους ομολόγους τους που κατανάλωναν κόκκινο και επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος.
Μια τέτοια πτώση στα επίπεδα ολικής χοληστερόλης θα μπορούσε, σύμφωνα με ιατρική έρευνα, να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσοόπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή στεφανιαία νόσο, από ως και 9%. Η περίμετρος της μέσης είναι ένα καλό μέτρο του κοιλιακού λίπους και ένας βασικός δείκτης της καρδιαγγειακής υγείας, με μείωση σχεδόν 1 cm στην ομάδα μυκοπρωτεϊνών, που επιτυγχάνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, υποδηλώνοντας πιθανά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και τη σύσταση του σώματος.
Διαβάστε επίσης: Οι επιστήμονες ανακαλύπτουν ότι τα κοινά συμπληρώματα μπορούν να μειώσουν τη φυσική απώλεια ακοής
Η τυφλή δοκιμή – στην οποία συμμετείχαν 20 υγιείς άντρες ενήλικες που κατανάλωναν τυχαία 240 γραμμάρια κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος την ημέρα ή ισοδύναμη ποσότητα Quorn σε δύο περιόδους 14 ημερών – αποκάλυψε επίσης περαιτέρω οφέλη για την υγεία της καρδιάς από την κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης. το μοναδικό συστατικό σε όλα τα προϊόντα Quorn. Οι ερευνητές εντόπισαν μια κλινικά σημαντική τάση προς χαμηλότερη συστολική και διαστολική αρτηριακή πίεση στην ομάδα των μυκοπρωτεϊνών, συμβάλλοντας δυνητικά στη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.
Τα ευρήματα έρχονται μετά την τελευταία ετήσια Έρευνα Υγείας για την Αγγλία που υπολόγισε ότι πάνω από τους μισούς (59%) των ενηλίκων υποφέρουν από αυξημένη χοληστερόλη, σχεδόν τα δύο τρίτα (64%) είναι υπέρβαροι ή ζουν με παχυσαρκία και σχεδόν το ένα τρίτο (30%) έχουν υψηλή πίεση του αίματος. Και τα τρία είναι γνωστό ότι προκαλούν καρδιαγγειακές παθήσεις – που σημαίνει ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν από δυνητικά θανατηφόρο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό.
Η υψηλή χοληστερόλη προκαλείται κυρίως από δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, με υπερβολικό λίπος στη μέση σας και έλλειψη σωματικής άσκησης και περιγράφεται, παράλληλα με την υψηλή αρτηριακή πίεση, ως ένας από τους «σιωπηλούς δολοφόνους» που συχνά είναι χωρίς συμπτώματα και αναγνωρίζονται μόνο μέσω ιατρικής εξέτασης. επείγον.
Τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL), που συχνά αναφέρεται ως «κακή» χοληστερόλη, μπορεί να οδηγήσουν στη συσσώρευση λιπαρών πλακών στις αρτηρίες ενός ατόμου, οι οποίες περιορίζουν τη ροή του αίματος και αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού . Επί του παρόντος, η υψηλή χοληστερόλη LDL σχετίζεται με το ένα τέταρτο (115) των 460 θανάτων από καρδιακές και κυκλοφορικές παθήσεις που καταγράφονται καθημερινά στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σχεδόν οκτώ εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζονται στις στατίνες για να μειώσουν τη χοληστερόλη τους, αλλά υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία, μετά τις ελλείψεις, σχετικά με την οικονομική προσιτότητα αυτών των φαρμάκων, με την πιο συνταγογραφούμενη στατίνη, την ατορβαστατίνη, να αυξάνεται πρόσφατα σε τιμή από 49 p σε 5,30 £ σε σχέση με ένα περίοδο έξι εβδομάδων.
Η διατήρηση μιας υγιούς περιφέρειας μέσης είναι επίσης γνωστό ότι είναι σημαντική για την πρόληψη μελλοντικών καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων. Μια μεγαλύτερη μέση συνήθως υποδηλώνει ότι υπάρχει περίσσεια λίπους γύρω και μέσα στα όργανα και όταν αυτό συμβαίνει στο συκώτι, για παράδειγμα, ωθεί υπερβολικό λίπος και ζάχαρη στο αίμα, αυξάνοντας τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και διαβήτη τύπου 2. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος όταν το υπερβολικό λίπος μεταφέρεται γύρω από το κάτω μέρος του κορμού στην περιοχή της κοιλιάς.
Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο επικεφαλής ερευνητής Dr Daniel Commane, Αναπληρωτής Καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Northumbria, είπε:
«Σε μια εποχή που εκατομμύρια άνθρωποι έχουν υψηλή χοληστερόλη και υπερβολικό λίπος στην κοιλιά, αυτή η μελέτη είναι η πιο πρόσφατη από πολλές δοκιμές ανθρώπινης διατροφικής παρέμβασης όπου η μυκοπρωτεΐνη έχει δείξει σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη.
«Είναι σημαντικό καθώς υπογραμμίζει πώς η απλή διατροφική αλλαγή στην κατανάλωση μυκοπρωτεΐνης μπορεί να προσφέρει εντυπωσιακά οφέλη για την υγεία της καρδιάς σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μειώνοντας τον κίνδυνο θανάτου ενός ατόμου από καρδιαγγειακή νόσο έως και εννέα τοις εκατό σύμφωνα με ορισμένα μοντέλα. Αποδεικνύει επίσης πώς η μυκοπρωτεΐνη θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στην υποστήριξη της απώλειας βάρους και της μακροπρόθεσμης διαχείρισης βάρους – κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό αν λάβουμε υπόψη τους κινδύνους για την υγεία της παχυσαρκίας και ότι σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους στην Αγγλία είναι κλινικά υπέρβαροι.
«Αυτή η τελευταία μελέτη βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα που πραγματοποιήσαμε, η οποία αποκάλυψε ότι η μυκοπρωτεΐνη Quorn μειώνει σημαντικά την παρουσία καρκινικών βιοδεικτών και βελτιώνει την υγεία του εντέρου».
Οι πρωτεΐνες που βασίζονται σε μύκητες, όπως η μυκοπρωτεΐνη του Quorn, είναι ένα ξεχωριστό βασίλειο τροφίμων, διαφορετικό από τα φυτικά τρόφιμα και αναγνωρίζονται όλο και περισσότερο για τις ξεχωριστές διατροφικές τους ιδιότητες. Καλλιεργούμενη μέσω της μακραίωνης διαδικασίας ζύμωσης, η μυκοπρωτεΐνη είναι μια «πλήρης πρωτεΐνη» που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά, δεν περιέχει χοληστερόλη και αναγνωρίζεται ως μια υγιής πηγή πρωτεΐνης και φυτικών ινών. Η μυκοπρωτεΐνη Quorn αποτελεί μέρος μιας υγιεινής και βιώσιμης διατροφής, με τη μυκοπρωτεΐνη να περιλαμβάνεται στον Οδηγό Eatwell, τις κατευθυντήριες γραμμές της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για υγιεινή διατροφή.
Ο Tim Finnigan, επιστημονικός σύμβουλος για το Quorn Foods και επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Northumbria, δήλωσε:
«Ενώ πολλά εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαγνωστεί με αυξημένη χοληστερόλη ή υψηλή αρτηριακή πίεση, υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι που παραμένουν αδιάγνωστοι και η αντιμετώπιση αυτών των σιωπηλών δολοφόνων θα πρέπει να παραμείνει απόλυτη προτεραιότητα.
«Υπάρχουν μυριάδες λύσεις σε αυτές τις προκλήσεις, μερικές κοστίζουν περισσότερο από άλλες, αλλά αυτό που είναι σαφές από αυτή την έρευνα και άλλες πρόσφατες μελέτες, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στην υγεία της καρδιάς τους προσθέτοντας μυκοπρωτεΐνη στη διατροφή τους.
«Φτιαγμένο με ζύμωση ενός μύκητα που απαντά στη φύση, αναπαράγει απίστευτα καλά τη γεύση και την υφή του κρέατος και υποστηρίζεται από μια πλούσια βάση στοιχείων με περισσότερες από 20 δημοσιευμένες μελέτες που δείχνουν τα οφέλη για την υγεία ως ποιοτική πρωτεΐνη».
Παραπομπή: «Τα αποτελέσματα της υποκατάστασης του κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος για τη μυκοπρωτεΐνη στους βιοδείκτες του καρδιαγγειακού κινδύνου σε υγιείς εθελοντές: μια ανάλυση δευτερευόντων τελικών σημείων από το Mycomeat» από τους Dominic N. Farsi, Jose Lara Gallegos, Tim JA Finnigan, William Cheung, Jose Munoz Munoz και Daniel M. Commane, 25 Αυγούστου 2023, European Journal of Nutrition.
DOI: 10.1007/s00394-023-03238-1
Αυτή η εργασία χρηματοδοτήθηκε εν μέρει από την Marlow foods Ltd, τη μητρική εταιρεία της Quorn. Η TJAF είναι σύμβουλος της Marlow Foods. Οι DNF, JLG, WC, JMM και DMC είναι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Northumbria. Το TJAF συνέβαλε στο έργο μέσω τακτικής συζήτησης και παρέχοντας υλικοτεχνική υποστήριξη, επιτρέποντας την αποτελεσματική τύφλωση της μελέτης. Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Northumbria ήταν υπεύθυνη για τον σχεδιασμό της έρευνας, τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων και την προετοιμασία του χειρογράφου.
Διαβάστε επίσης:
Η νέα ανάλυση διαλύει τον κοινό μύθο για τον πόνο στην πλάτη και αποκαλύπτει μια διαφαινόμενη κρίση